Bröllop

 

Bröllopsdjungel

Det är verkligen en djungel bland bröllopsfotografer! Även jag som är i branschen har svårt att hålla koll på alla som sysslar med bröllopsfotografering och kan bara tänka mig hur det kan kännas för brudpar att hitta rätt. Därför har jag skrivit ihop lite tips och trix till brudpar som förhoppningsvis kan hjälpa till. Fotograferingen är trots allt en liten del av allt man ska tänka på.

Bästa tipset

Det absolut bästa tipset jag kan ge er är att välja en professionell bröllopsfotograf! Det kostar pengar men bilderna kommer att finnas med er i resten av era liv. Det finns massor med fördelar varför man ska välja ett professionell fotograf framför en amatör.

Här har jag listat några fördelar.

Att välja en bröllopsfotograf

Långt efter att bröllopsdagen är över och minnena börjar flagna, överlever bröllopsfotografierna i generationer. Jag vet att det är mycket som ska ordnas och planeras inför ett bröllop att det kan verka lockande att hoppa över bröllopsfotografen. Men jag lovar att ett av de smartaste besluten ni kommer att göra är att anlita en professionell fotograf. Detta för att vara säker på att dagen blir dokumenterad på rätt sätt.

Varför behöver jag en bröllopsfotograf?

Nu för tiden har alla en digital kamera eller en smartphone och det gör att det är förståeligt att många känner att dom kan hoppa över att anlita en fotograf. Tyvärr ser verkligheten ut på ett annat sätt och det blir ofta en hel del bilder med dålig kvalitet och ibland inga alls. För att förstå vad jag menar ska jag beskriva en bröllopsfotografs arbetsflöde.

Utrustningen

För att kunna ta dom riktigt fina bilderna så måste en bröllopsfotograf investera pengar i riktigt bra utrustning, mellan 250 000 till 500 000kr. Det här kan tyckas vara jättemycket pengar, speciellt när fotografen dyker upp med en kamera runt halsen, så är faktiskt inte summan överdriven. En professionell kamera, objektiv, externa blixtar, dator, mjukvara, arkiverings utrymmen, kalibrator, en fotostudio och självklart en massa års erfarenhet. Allt det här sammanslaget blir mycket pengar och detta måste investeras innan en bröllopsfotograf kan anlitas att dokumentera ett bröllop.

Bröllopsfotograferingen

En bröllopsfotograf har under många års träning lärt sig att behärska alla olika situationer som kan komma upp.  Det gäller att hela tiden hitta rätt plats med rätt ljus för att få dom bästa bilderna. En regnig dag kan det innebära att fotografen snabbt måste rigga i en lokal med blixtar och reflexskärmar. En annan dag kanske det måste bli fotografering i en fotostudio istället och då ska allt förberedas. För en riktigt duktig bröllopsfotograf så finns det inga omöjliga situationer eller miljöer.

Fotografen ska kunna vägleda bröllopsparet på ett bra sätt så att det tas olika typer av bilder allt mellan helporträtt till porträtt, med en naturlig känsla. Ibland är det fler än bröllopsparet som ska fotograferas och fotografen ska kunna anpassa sig att jobba med flera människor samtidigt.

Under vigseln ska fotografen alltid vara på rätt plats på rätt tid fast ändå aldrig störa själva vigseln.

Urval

När bröllopet är över börjar ett tidskrävande jobb för fotografen. Först och främst ska alla bilder tas bort där någon blundar eller någonting annat stör. Sedan ska materialet skäras ner ytterligare till en överskådligt antal bilder beroende på vad bröllopsparet vill ha. Kriteriet är att bara de bästa bilderna ska finnas kvar och då ska bilderna leva upp till olika kriterier som perfekt skärpa, fokus, komposition och ljus. Dessa bilder ska sedan göras till ett webbgalleri som bröllopsparet sedan gör sitt urval från.

Bearbetning

Från ett tidsperspektiv så är bearbetningen det mest tidskrävande momentet. Varje bild måste bearbetas på en kalibrerad skärm för att få den ultimata bilden för olika användningsområden och olika storlekar. Bilderna som bröllopsparen ser i ett webbgalleri är inte samma bilder som sedan levereras som slutprodukt.

Produktion

Idag så jobbar de flesta fotografer digitalt och den slutgiltiga produkten blir aldrig bättre än vad fotografen bearbetar filerna för att gå till tryck på ett fotolabb eller för att tryckas till en bok. Att alltid se till att skärmen är kalibrerad är en konst men som de flesta professionella fotografer behärskar. Det bör också nämnas att professionellt printade bilder är de bilder som kommer att klara av tidens prövningar. En printer som man har hemma kan printa fina färgglada bilder som inte håller speciellt länge.

Vissa bröllopspar vill ha bilder i ett vackert album eller vill att fotografen tillverkar en bok. Detta är också ett tidskrävande moment. Dessutom att kunna tillverka en riktigt snygg bröllopsbok kräver en bra fotograf.

Arkivering

Det sista momentet är att arkivera bilderna. Lagen säger att en professionell fotograf måste arkivera ett jobb i minst fem år. Att hårddiskar kraschar det vet vi, att det kan börja brinna, att fotografen får inbrott, allt detta måste en professionell fotograf skydda sig mot. En bröllopsfotograf kan bli kontaktad flera år efter ett bröllop för att printa ut nya bilder.

Liten sammanfattning

Jag hoppas att jag har kunnat förklara varför det kostar en slant att anlita en professionell fotograf. Men jag lovar att när era barn eller barnbarn kommer att titta på era fina fotografier från bröllopet så kommer det att vara värt varenda krona.

Detta är mina bästa tips och trix till brudpar. Om ni är intresserade av att använda mig som fotograf så ring, eposta eller sms:a mig så bokar vi ett möte!